Archive for oktober, 2008

Ferskt brød

0

Jeg var på forelesning i dag. I bedriftsøkonomi. Foreleseren min er forholdsvis engasjert i faget. Jeg mistenker at han i alle aspekter av livet følger bedriftsøkonomiske prinsipper. Som han selv fortalte at hans kone hadde sagt til ham over frokostbordet: «Dersom vi skulle brukt denne FIFO-metoden din, ville vi jo aldri fått ferskt brød.»

I dag fortalte han om favorittboken sin. Det var en roman der forfatteren bruker fiksjon for å vise fordelene ved ekstremt kortsiktige dekningsbidrag i ToC-kalkyler. Fascinerende. Jeg undres om det er slik man blir som uteksaminert siviløkonom. Kanskje sitter jeg selv om noen år ved frokostbordet og får kjeft av konen fordi jeg anvender FIFO-metoden på kneippbrød. Fremtiden ser lys ut.

Telefonen ringer

0

Jeg har vurdert å skifte ringetone på mobiltelefonen. Men med ny teknologi følger nye utfordringer. Av etisk art så vel som av annen art. Så også med ringetoner.

En ringetone er et uttrykk for personlig på lik linje med antrekk eller hårfrisyre. Slik sett burde man gjerne velge en ringetone man virkelig kunne stå inne for. En av ens absolutte favorittlåter. For eksempel «Hot Legs» eller «Can't You Hear Me Knocking». På den annen side kunne man i så tilfelle lett fristes til å vente i det lengste med å ta telefonen, i håp om å få med seg det heftige verset, refrenget eller gitarsolopartiet. Med økte utgifter til tellerskritt som følge, fordi folk la på før man fikk tid til å ta telefonen.

Så kunne man jo snu på flisen og velge en sang man hater og er så flau over at man tar telefonen så fort som mulig. For eksempel «Alle som inte dansar», nyere Rod Stewart-utgivelser eller noe bergensk hip-hop. Men det ville samtidig gi inntrykk av at man ikke har bedre ting å gjøre enn å sitte klar foran telefonen og vente på at noen skal ringe. Nuvel. For å gjøre en lang historie kort. Jeg har fortsatt samme ringetone.

Dagens gode gjerning

1

Jeg sitter på et busstopp på Nesttun. Minding my own business, som det heter i engelskspråklige land. Storbritannia eller Amerikas forente stater, for eksempel. Med ett kommer en middelaldrende kvinne bort til meg og spør om veien til Hopsåsen. Hun bærer en koffert og en blomst. Sistnevnte formodentlig ikke ment for meg, uansett om jeg kunne vise vei til Hopsåsen eller ei. Trolig ikke førstnevnte heller, for den saks skyld. Jeg lot meg selvsagt ikke affisere av det. Blomst eller ikke; jeg forklarte veien og pekte sågar ut retningen. Dagens gode gjerning.

Jeg hadde ikke hjerte til å si noe om den forholdsvis lange gåturen. Kanskje burde jeg ha gjort det. Og slått et slag for den lokale drosjebransjen samtidig. To fluer i en smekk, nærmest. Men det gjorde jeg altså ikke. Kanskje endte hun opp død av utmattelse i en grøft etter gåturen istedenfor i Hopsåsen. Kanskje kom blomsten aldri frem til sin mottaker og kofferten aldri til sin rett. Hvem vet. Men hva kan man forvente når man legger sin skjebne i hendene på en vilt fremmed på et busstopp på Nesttun?

Toalettbesøk til ettertanke

0

Jeg var på toalettet forleden dag. Ikke et hvilket som helst toalett. Men toalettet på Vamoose. Det heter strengt tatt Vamoose!, men det kunne gitt et feilaktig inntrykk av at det var et bevisst valg å avslutte forrige setning med utropstegn, og det var det jo ikke. Uansett. Jeg var på toalettet på Vamoose. Det fikk meg til å tenke på dette med skriblerier på toalettvegger. For det første får det meg til å tenke på hvem som har med seg tusj på toalettet. Men det er en annen sak. Jeg tenker nemlig mest på hva som skrives på disse toalettveggene.

Man kunne kanskje forvente seg en viss grad av refleksjon og innsikt fra mennesker som mener at tankene deres fortjener en plass på en vegg som noen hundre personer ser på hver uke. Man skulle tro at en person som ønsket å kringkaste tankene sine til hele verden ville forsøke å benytte muligheten til å si noe klokt og underfundig. Noe som folk kunne lese, la seg inspirere av og ta med seg videre i livet. Noe som kunne bevege dem og få dem til å revurdere hele sitt syn på mennesket, livet og universet. Men i stedet tegner de altså mannlige kjønnsorganer og skriver grovheter. Ja ja. Ingen skal si at de ikke hadde sin sjanse.

Oberst

0

Ein oberst slepp å stå rett,
men oberst vert du ikkje lett.

Go to Top