Ifølge Nettavisen kan bloggerne få en skikkelig baksmell på skatten fordi de ikke har innrapportert gaver de har fått til skattemyndighetene. Jeg får ikke så mange gaver her på Lasse kontemplerer. Det nærmeste jeg kommer, er vel bloggprisen jeg fikk forleden dag. (Nei, jeg blir aldri lei av å nevne det.) På den annen side kan en slik gave ikke settes en prislapp på. Den er uvurderlig, eller «priceless», som det heter i MasterCard-reklamen.

Sett i det lyset, kan det fort bli en skattesmell uten sidestykke for min del. La oss anta 28 % skatt på bloggegaver. Jeg har en bloggegave til verdi av ∞ kr, altså et uendelig antall kroner. 28 % av uendelig blir uendelig. Eller som en matematiker gjerne ville sagt det: Når x går mot ∞, er grenseverdien av 0,28x lik ∞. Enkelte ville kan hende hevde at dette ville være et noe urimelig skattekrav. Men skattemyndighetene har vel aldri vært kjent for å være rimelige. Så da har jeg i utgangspunktet tre muligheter:

  1. Betale skattekravet, noe som i praksis vil bety at jeg aldri kan bruke en krone på noe annet enn skatt resten av livet.
  2. Levere tilbake bloggprisen for å unngå beskatning.
  3. Nekte å betale kravet og fremstå som en martyr i visse politiske miljøer.

Alternativ nr. 1 er ganske uaktuelt, da det innebærer at jeg ikke kan kjøpe for eksempel øl (dette er selvsagt et tilfeldig valgt og ikke nødvendigvis reelt eksempel på hva jeg kunne tenke meg å kjøpe). Alternativ nr. 2 er selvsagt helt uaktuelt, siden jeg da ikke lenger kan si at jeg er en prisbelønnet blogger.

Alternativ nr. 3 appellerer til dels til meg, fordi jeg alltid har hatt litt lyst til å spyle med hageslange på skattefuten når de kommer for å kreve skatt av meg. I det moderne samfunnet har man dessverre gått over til å trekke skatten direkte fra lønnen før den kommer inn på kontoen, så da får man aldri sjansen til det. I så måte er dette en gyllen mulighet. Er det noen som har en høytrykksspyler til låns?